Informatie 4e Grachtenfestival
5 & 6 Juli 2002


Introductie
Deze informatie is bestemd voor partijen die direct of indirect betrokken zijn bij het Grachtenfestival 2002.

Het doel van Stichting de Haagse Gracht is om de leefbaarheid in het centrum van Den Haag te bevorderen. Dit willen wij onder andere bewerkstelligen door een uniek evenement te organiseren en zodoende deze buurt bij zowel bezoekers als bewoners onder de aandacht te brengen.

Duidelijk moet zijn dat dit niet een straat- of buurtfeest is, maar een evenement voor Den Haag en omstreken. Wellis waar georganiseerd door een aantal buurtbewoners en ondernemers van de Zuidsingelgracht, maar gesteund door de Gemeente Den Haag en instellingen en bedrijven.

Het motto van het Grachtenfestival is "Schilders, Schepen & Schuimend Bier".

Elk jaar wordt een thema gekozen die raakvlakken heeft met de buurt. Enkele thema's uit het verleden: De"Kop van Jut" heeft aan het Huygenspark gewoond, "Paulus Potter" heeft aan de Dunne Bierkade gewoond, waar hij "De Stier" heeft geschilderd.
Dit jaar staat het Grachtenfestival in het teken van een wel heel smakelijk thema.

Het Grachtenfestival trekt jaarlijks tussen de 15.000 en 17.000 bezoekers.
Op vrijdag 5 juli start de avond rond 18.00 uur en zal tot 23.00 uur doorgaan. Op zaterdag begint het evenement om 12.00 uur en zal tevens om 23.00 uur op feestelijke wijze worden afgesloten.

Thema Grachtenfestival 2002
Vanuit de gemeente Den Haag is een voorstel uitgesproken om het Groenwegje / Dunne Bierkade een ambiance van een Avenue Culinair te geven. Hoewel het enige tijd zal duren voordat dit ook daadwerkelijk wordt bewerkstelligd, lijkt het ons een uitstekend idee om Den Haag alvast letterlijk een "voorproefje" te geven van hoe zo een Avenue Culinair er wellicht in de toekomst uit zou kunnen zien.
Dus dit komend jaar pakken wij de woorden "Schuimend Bier" uit ons motto en wij zullen dit, in de ruimste zin van het woord, terug laten komen op het Grachtenfestival 2002.

Klassiek Concert
Op vrijdag 5 juli zal er een, voor Den Haag uniek klassiek concert, op het water van de Zuidsingelgracht plaatsvinden. Die Hage Sanghers, Haga Cantara en het Rotterdams Philharmonisch Blaasorkest zullen zorgen voor een onvergetelijke avond. Zaterdag zal het weer ouderwets gezellig zijn met kramen, muziek, kinderactiviteiten, hapjes en drankjes.

Muziek
Op de zaterdag wordt er de gehele dag voor muziek gezorgd. Te denken valt aan Jazz, Dixieland bands, Cajun bands, maar s'avonds wordt het vooral swingen!
Horeca
T'Koetshuys, "M', De Haagse Bluf, De Pakschuit, De Paas en Basaal zullen hun culinaire talenten laten zien of hun beste biertje presenteren, zij spelen uiteraard een prominente rol in dit evenement. Ook zal de horeca uit de buurt van de Wagenstraat en Stationsweg ook weer uitgenodigd worden om alle smulpapen op hun wenken te bedienen.

Internationaal
Een selectie ambassades is uitgenodigd om hun land te komen presenteren op het festival. Wij zullen aan hen verzoeken een restaurant te kiezen dat hun land komt presenteren op het festival. Wij proberen op die manier kwaliteit te waarborgen.

Interactief
Ook willen wij mensen actief mee laten doen in het culinaire gebeuren.
Te denken valt aan het uitnodigen van een chef kok die demonstraties kan geven. We willen ook workshops laten organiseren, zodat men zelf achter het fornuis kan gaan staan.

Wijnproeverijen, bierproeverijen, kaasproeverijen en sinds kort ook zeer populair Olijfolie proeverijen staan op onze lijst om ook dit jaar het gekozen thema op originele wijze aan te kleden.

Schepen
Zoals elk jaar, mogen wij ook op 5 & 6 juli de schippers en hun Oud Hollandse Platbodems welkom heten. Tussen de 10 en 15 schepen liggen aangemeerd aan de kade. Een rondvaartboot zorgt voor veel plezier en een uniek uitzicht vanaf het water.

Wij denken dat dit het moment bij uitstek is om de nieuwe passanten haven extra onder de aandacht te brengen om bezoekers en toeristen van verder weg te laten zien hoe uniek ook deze haven is in het centrum van Den Haag.

Kramen & entertainment
Stands en kramen met kunst, antiek, curiosa en voorral (ambachtelijk) etenswaar staan langs de kade en geven het geheel een gezellige sfeer.
Op de kade zullen diverse acts het publiek entertainen. Er zullen ook kinderactiviteiten zijn, onder begeleiding (geen bewaking) van een professioneel team en ook voor de kinderen wordt voor muziek gezorgd.

Het Grachtenfestival is een uniek evenement voor Den Haag. Elk jaar brengen wij een stukje cultuur en vooral veel gezelligheid naar bewoners en bezoekers van het festival.


Voor meer informatie of om u aan te melden voor het Grachtenfestival bent u van harte welkom telefonisch of schriftelijk contact te opnemen. De gegevens staan vermeld in de voettekst.