NIEWSBRIEF JUNI 2001

Oproep vrijwilligers
Een aantal bewoners hebben al gereageerd op de oproep in de nieuwsbrief van mei. Zoals iedereen weet maken vele handen licht werk, dus iedereen kan zich aanmelden, ook al is het maar voor een paar uurtjes. Op Dinsdag 19 juni is een algemene vrijwilligers vergadering. Het begint om 20.00 uur in t'Koetshuis. Er zullen tafels staan met de diverse onderdelen waarvoor je je in kunt schrijven. Aan de muur hangt de algemeen planning zodat je een indruk kunt krijgen wat er allemaal op zo'n dag moet gebeuren. Er zijn meerdere vrijwilligers en coördinatoren aanwezig om al je vragen te beantwoorden. We hopen jullie in grote getale te zien op de 19e!!


Kerk
Wisten jullie dat er een prachtige kerk is op de Gracht? Wij zijn heel blij dat er sinds lange tijd weer contact is met de gemeenschap. Zij zijn er enthousiast over het Grachtenfestival en zullen daarom met een kraam aanwezig zijn op de zaterdag. Klap op de vuurpijl is dat de kerk voor het publiek geopend zal zijn, tevens zal de kerk als expositieruimte dienen voor het Schilderij van Paulus Potter.


Verkeer
We hebben lang gevochten maar het lijkt er sterk op dat er nu echt iets gaat gebeuren! Er is een toezegging dat begin November 2001 dat de geplande verkeersmaatregelen op en rond de gracht in genomen zullen worden. De gemeente Den Haag zal op 30 juni met een kram aanwezig zijn om e.e.a. omtrent de verkeersmaatregelen toe te lichten. Als je vragen en/of suggesties hebt ben je van harte welkom een briefje in de postbus van Groenewegje 146a te deponeren. We hopen spoedig over meer informatie te beschikken, we houden jullie uiteraard op de hoogte.


Auto's en Boten van de Gracht
Wij willen graag nogmaals benadrukken dat vanaf donderdag middag alle auto's van de Gracht af moeten zijn. De techniek zal dan al aan het werk zijn om alles klaar te zetten voor de vrijdag en zaterdag. Deze mensen moeten veilig en snel kunnen werken. Auto's'die op vrijdag echt een onveilige situatie veroorzaken zullen helaas verwijderd worden. De kosten hiervan liggen rond de fl.400,00. Zondag middag kan iedereen weer parkeren. Tevens liggen er in de Gracht een groot aantal historische schepen aangemeerd. Behalve dat de schippers makkelijk aan wal moeten kunnen komen, moet er ook plaats zijn in de gracht. Iedereen die een schuitje, boot, of schip heeft die niet actief gebruikt wordt, wordt vriendelijk doch dringend verzocht hun vaartuig te verplaatsen naar de binnenhaven. Er wordt op deze dag geen liggeld in rekening gebracht. Excuses voor het ongemak, maar we krijgen ar dan ook allemaal een mooi festival voor terug!


Donateurs
Graag willen we iedereen helpen herinneren aan het prachtige zeefdruk die je krijgt als je donateur wordt van Stichting De Haagse Gracht. De zeefdruk is een verkleind exemplaar van het schilderij dat door Marcello &Els wordt geproduceerd. Het schilderij wordt met passe-partout en lijst geleverd en is op 30 juni af te halen op de kraam van de stichting. Wegens overweldigend succes zal dit jaar ook het Grachtenboek weer aangeboden worden aan donateurs, dus vermeld bij overboeking of je het grachtenboek wilt of de zeefdruk. Postbankrekening 8448936. Alvast bedankt voor je bijdrage!!


Paulus Potter (2) " De Stier"van Potter
Ondanks dat Paulus Potter ruim 100 werken heeft gemaakt werd bij beroemd met maar 1: "De Stier" uit 1647. Op 21-jarige leeftijd schilderde Paulus Potter een meesterwerk van de Hollandse Schilderkunst. "De Stier" van Potter is door Napoleon geroofd als oorlogsbuit uit de schilderijen galerij van Stadhouder Prins Willem de V uit Den Haag. Na de nederlaag van Napoleon werd "De Stier"in een plechtige optocht Den Haag binnen gebracht en kreeg een ere plaats in het Koninklijk Kabinet van schilderijen dat in 1822 definitief werd gehuisvest in het Mauritshuis.

"De Jonge Stier"
"De Stier"is uit schetsen van meerdere dieren opgebouwd. Het dier is in een onmogelijke houding gezet en is tegelijk 2 of meerdere jaren oud. Aanvankelijk was het doek kleiner en omvatte waarschijnlijk alleen de stier, want het middendeel bestaat uit fijner linnen en er zijn naden te zien. Teun de landman, is een bekende van vele van ons die met Aap-Noot-Mies hebben leren lezen. De Stier werd vooral beroemd door de details van de vacht, grovere haren en fluweelachtige vacht.

De kikker van Potter heeft veel lef, de plaatsing is onlogisch want een kikker zal nooit zo dicht bij andere dieren gaan zitten ook al is hij naar verhouding erg groot. Rechts in het vergezicht is het torentje van Rijswijk te zien en Huis de Werve van Voorburg. De combinatie van bomen is geen natuurlijke. De eik groeit op droge grond en de wilg op natte grond. Wellicht is hier een link met de zandgrond en het veen van Den Haag.

"De Stier lijkt als een puzzel in elkaar gezet en roept vragen op en vraagt aandacht voor onderwerpen. In de kunst ligt vaak een aanleiding tot discussie. Met het thema van het Grachtenfestival 2001 wil de Haagse Gracht de puzzel voorzetten in deze tijd. Met het project "De Stier- De Koe van Potter"willen we blijvende aandacht vestigen op deze puzzel.Uitgangspunt hierbij is "De Jonge Stier van Potter". De kunstenaars Marcello&Els hebben De Stier opnieuw geschilderd met een knipoog naar het verleden en een blik op het heden en in de toekomst.

Tijdens het Grachtenfestival 2001 zal op vrijdag 29 juni zal geheel in stijl het kunstwerk "De Koe van Potter" worden onthuld. Waarna het de volgende dag terug wordt gebracht naar de"geboortegrond"van "De Stier". Op 30 juni is het schilderij namelijk te bezichtigen in de kerkzaal waar ooit het atelier van Potter gehuisvest was. Om dit voor iedereen toegankelijk te maken wil De Haagse Gracht dit kunstwerk plaatsen op de blanke muur van het hoekpand Groenwegje en de Ambraham Ambtstraat.

Het origineel, gemaakt van olieverf op linnen, is niet weersbestendig, dus laten wij hiervan een afdruk maken dat aan een plaat wordt bevestigd diedeze wand zal sieren. We mogen trots zijn op ons historisch verleden!
Door Annemarie Duivesteijn.

Met dank aan Mw. Paula Potter, vrijwilliger van de Stichting Vrienden van het Mauritshuis.

Bronnen: Paulus Potter, schilderijen, tekeningen en etsen door Amy Walsh, Edwin Buijsen, Ben Broos. Uitg. Mauritshuis Den Haag, Waanders Uitgevers Zwolle, 1994. Haagse Schilders uit de Gouden Eeuw, Het Hoogsteder lexicon van alle schilders werkzaam in Den Haag 1600-1700 door Edwin Buijsen. van Ambachtelijk tot Ambachtelijk: Het Spuikwartier door de eeuwen heen door Gerda van Beek en Michiel van der Mast, Ministerie van Binnenlandse Zaken, uitg. Staatsuitgeverij, s'Gravenhage 1978.
Heb je als bijlage de folder meegekregen? Ben je klaar met lezen? Hang de folder op het raam als poster!!